În Republica Moldova a început Campania Internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, duminică, 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Mesajul campaniei în anul 2018 este  #HearMeToo  End violence against Women and Girls (trad. în română – Opriți violența față de femei și fete).

Evenimentul de lansare a avut loc în Scuarul Europei din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, iar campania va dura până pe 10 decembrie 2018 atunci când marcăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Scopul campaniei este sporirea gradului de informare și sensibilizare a populației Republicii Moldova cu privire la fenomenul violenței în bază de gen.

În cadrul evenimentului, Asociația Promo-LEX, RCTV Memoria și Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu IGP al MAI, au oferit consultații gratuite pe probleme legate de violența în bază de gen și au distribuit materiale informative.„Doar bunătatea poate să crească bunătate. Orice încercare de violență cu timpul naște tot violență. În ce se preface toată societate? Sunt absolut contra violenței. Atâtea emisiuni la televizor care învață pe unii să procedeze așa. Toate temele parcă ar fi îndreptate pentru a corecta purtarea în societate, dar totuși acolo unde este un grăunte cât de mic – el încolțește și crește în tragedii foarte mari. Cel mai rău e că-i educă pe cei mai mici vor face tot așa. E dureros. Doar bunătatea poate stopa violența, chiar și pe cel care-i agresiv. Cu voință și răbdare se poate să reușim”, consideră Adriana, în vârstă de 79 de ani.

Republica Moldova, circa 60% dintre femei s-au confruntat cu violența psihologică, 55% cu forme ale violenței psihologice orientate spre izolare socială, iar fiecare a zecea femeie cel puţin o dată a suferit din cauza violenţei economice. De asemenea, circa 40% dintre femei au fost supuse cel puţin o dată violenţei fizice, iar circa 19% dintre acestea – violenței sexuale. Totodată, 12,3% dintre femei pe parcursul vieții s-au confruntat cu cele trei forme cumulate de violență (psihologică, fizică și sexuală) din partea soţului sau partenerului, arată datele Biroului Național de Statistică.

În primele 10 luni ale anului curent, Poliția a înregistrat peste 9 000 de sesizări cu referire la actele de violență în familie și a emis peste 3000 de ordine de restricție de urgență.Campania este lansată în cadrul Proiectului „Promovarea respectării drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen”, implementat de către Asociația „Promo-LEX”, Asociația Împotriva Violenței „Casa Marioarei” și Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, susținută financiar de către Uniunea Europeană. Obiectivul general al proiectului este de a spori respectarea drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen.

REDACTOR: Alexnadra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *