A fost lansat Ghidul „Limbajul nonsexist: repere conceptuale și recomandări practice”, elaborat de către Loreta Handrabura, Alexandra Gherasim și Marin Butuc. Scopul evenimentului a fost de a oferi explicații de ce sunt necesare și cum trebuie utilizate formele de feminin și masculin pentru diferite funcții și profesii.

Ghidul vine cu explicații științifice privind posibilitatea și necesitatea evitării limbajului sexist, precum și utilizării formelor de feminin pentru profesii. Pe lângă altele, lucrarea în cauză prezintă corespondentele feminine și masculine, în conformitate cu trei dicționare, pentru funcțiile și profesiile din Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova, grupele majore 1-3. La fel, sunt date și recomandări pentru a evita discursul sexist și discriminarea pe bază de gen.

Istoric, luând în considerație că femeile nu ocupau anumite funcții, în special cele ce țin de domeniul luării deciziilor, nu au fost folosite și formele de feminin pentru acestea. În schimb, nu sunt utilizate variante de masculin pentru alte profesii, care istoric erau executate doar de femei. Ideea de a elabora acest Ghid vine din necesitatea de a demonstra că de fapt formele de feminin și masculin pentru profesii există în dicționarele limbii române.

Reprezentanții și reprezentantele din cadrul Ambasadei Suediei, UN Women Moldova, PNUD Moldova, și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au deschis evenimentul cu discursuri de bun venit.

Milana RIKANOVIC, Reprezentantă de țară interimară din cadrul UN Women a menționat că „modul în care oamenii își exprimă opiniile și gândurile influențează percepția asupra rolului femeilor și bărbaților în societate. Practica arată că de fapt stereotipurile de gen trăiesc adânc în mintea noastră. De exemplu, când vorbim despre asistent medical, ne imaginăm automat o femeie, când vorbim despre un pompier, atunci automat ne imaginăm un bărbat. Dorim să folosim orice oportunitate pentru a arăta că toți – bărbați, femei, băieți și fete – au aceleași drepturi și oportunități pentru a-și urmări visele.”

„Fără egalitate de gen și participare deplină a femeilor în activitatea socială, economică și politică, nu am fi capabili să rezolvăm problemele cheie cu care ne confruntăm la diferite niveluri. Suntem foarte bucuroși să vedem acest ghid publicat și sperăm că acesta va ajuta la promovarea unor schimbări importante în societate, va deschide noi uși pentru femei, precum și va încuraja părțile responsabile să introducă formele de feminin pentru profesiile care deocamdată nu le au.” – a declarat Dima AL-KHATIB, Reprezentantă rezidentă a PNUD Moldova.

Adam AMBERG, Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei a subliniat importanța adaptării limbajului în conformitate cu noile realități și norme: „ Limba se schimbă rapid pentru a putea descrie evoluțiile tehnologiei, dar în cazurile în care sunt implicate atitudini sociale, conținutul și utilizarea limbajului se schimbă mai încet. Din cauza normelor patriarhale, care sunt adânc înrădăcinate în mintea oamenilor, femeile se confruntă zilnic cu mult mai multă discriminare din cauza genului lor.”

Autorii și autoarele, dar și recenzenții și recenzentele ghidului, au discutat despre modul în care sunt utilizate formele feminine și masculine pentru funcții și profesii și au explicat de ce este importantă folosirea acestora.

”Lucrarea noastră este o pledoarie științifică pentru șanse egale și tratament nediscriminatoriu prin limbaj echitabil în privința genului care se adresează deopotrivă mediului academic dar și publicului larg interesat de acest subiect. Limbajul este un organizm viu, el reflectă realitățile socio-culturale și economice și în special relațiile și raportul dintre indivizi.” – a explicat Loreta HANDRABURA, dr. în filologie, expertă în politici de gen și una din autorii Ghidului.

Pe marginea faptului cât de important consideră utilizarea formelor de feminin pentru profesii și evitarea discursului sexist s-a expus și Zinaida POPA, participantă în cadrul evenimentului ”Optez pentru un limbaj non-sexist la nivel de stereotipuri și convingeri sociale ce este legat de femei. Mi-a fost foarte util și informativ acest eveniment. Cred că ar fi foarte bine să mă acomodez și să încep să folosesc forma de feminin și pentru profesia pe care o dețin – psihologă. Cum și s-a vorbit astăzi, uzul formează norma și noi, cei care vorbim, dictăm anumite norme. ”

Ghidul poate fi descărcat accesând linkul: https://moldova.unwomen.org/ro/biblioteca-digitala/publicatii/2018/12/limbajul-nonsexist

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *