În perioada ‎2016-2017 Poliția Națională a Republcii Moldova a desfășurat cele mai ample operațiuni antidrog din țară, fiind documentate peste 2400 de infracțiuni privind traficul ilicit de droguri. Au fost scoase din circuit peste 530 de kg. de droguri, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei (valoarea acestora pe piața neagră).  În topul celor mai consumate substanțe narcotice se regăsesc: marijuna, opiu și amfetaminele.

La fel, au fost ridicate instalații de preparare și distruse încăperi de producere și păstrare a drogurilor. În această perioadă, peste 1600 de persoane au fost implicate în infracțiuni de trafic de droguri, dintre care 93 % au fost judecate.

Astfel, Poliția Națională a creat pentru prima oară Harta Drogurilor a Republicii Moldova pentru anii 2016-2017, care oferă informație detaliată despre consumul drogurilor în fiecare regiune. Totodată, harta drogurilor oferă posibilitate poliției să-și concentreze eficient forțele și resursele în regiunile cu risc ridicat de preparare și consum de droguri pentru a combate  și preveni acest flagel.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora se pedepseşte cu până la 15 ani privare de libertate în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

AUTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *