Autorităţile de la Chişinău susţin că, deocamdată, nu există pericole pentru securitatea Republicii Moldova, având în vedere situaţia tensionată din Ucraina şi faptul că ţara vecină a intrat oficial în stare de război. Asigurarea vine din partea premierului Pavel Filip, titrează tvrmoldova.md.

Totuşi, premierul recomandă cetăţenilor moldoveni care vor să călătorească în Ucraina să fie prudenţi şi să fie pregătiţi pentru verificări suplimentare din partea instituţiilor ucrainene. Filip mai spune că circulaţia la frontieră nu este perturbată, însă vor fi sporite controalele şi patrulările comune, iar situaţia este monitorizată în toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean.

Deocamdată, autorităţile ucrainene nu au modificat regulile de trecere a frontierei, însă dacă o vor face, cetăţenii moldoveni vor fi anunţaţi imediat, mai spune Pavel Filip, citat de tvrmoldova.md..

De asemenea, a fost deschisă Linia Verde 022 259 717, disponibilă 24/24 pentru orice întrebare, iar cetăţenii care se află peste hotare se pot adresa la misiunile diplomatice.

Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în 10 regiuni ale Ucrainei, dintre care Viniţa şi Odesa, care sunt regiuni ce se află la frontiera cu Republica Moldova. Petro Poroşenko a semnat decretul prin care se declară stare de război, începând de mâine dimineaţă pentru o perioadă de 30 de zile.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *