A doua putere economică mondială, ale cărei investiții externe au constituit anul trecut 130 miliarde USD, își va intensifica fluxurile de capital în țara noastră. Este laitmotivul Forumului de Afaceri moldo – chinez, care s-a desfășurat în perioada 2-4 aprilie la Chișinău, la inițiativa Agenției de Investiții și prin asistența Ambasadei Republicii Moldova în China. Evenimentul a reunit 12 investitori de top din China, în frunte cu vicepreședintele Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico-Economică (ACECTE), care au subliniat atractivitatea Republicii Moldova drept destinație pentru investiții de lungă durată în sectoarele strategice ale economiei.

Deschiderea investitorilor chinezi se manifestă pe fundalul consolidării relațiilor de cooperare și prietenie dintre China și Europa – tot mai multe țări europene răspund pozitiv la inițiativa guvernului chinez „Centura și Drumul”, realizând valoarea și importanța unei cooperări dintre bătrânul continent și Asia.

Pan Feng, Vicepreședinte al Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico-Economică (ACECTE): „În ultimii ani, cooperarea comercial-economică China-Europa se dezvoltă în tempo dinamic, ceea ce oferă o bază solidă aprofundării schimburilor economice dintre Republica Moldova și China. Antreprenorii chinezi sunt interesați în a explora oportunitățile de afaceri ale pieței moldovenești, ceea ce corespunde tendințelor globale actuale, dar și intereselor pe termen lung ale popoarelor noastre. Nu contează cât de mare sau mică, bogată sau mai puțin prosperă, puternică sau mai puțin, este o țară, Guvernul Chinei încurajează întreprinderile chineze să realizeze proiecte de cooperare internațională cu sprijinul statului, întru atingerea de beneficii reciproce. Din numele conducerii ACECTE vă asigur cu fermitate că vom sprijini și promova cooperarea dintre cercurile de afaceri, companiile și întreprinderile din China și Moldova, în scopul intensificării colaborării comercial-economice moldo-chineze.”

Chiril Gaburici, Ministru al Economiei și Infrastructurii RM: „Forumul de afaceri moldo-chinez este un eveniment important pentru țara noastră, întrucât pe parcursul acestuia au avut loc mai multe întâlniri și discuții productive, iar efectele benefice vor fi observate în timpul apropiat. Acum, la această etapă, este bine să cunoaștem sectorul de afaceri din China, pentru că obiectivul nostru este ca produsele din Republica Moldova să se regăsească pe rafturile magazinelor din această țară asiatică. Sperăm ca forumul în sine, dar și întâlnirile B2B, să contribuie la fortificarea relațiilor de colaborare dintre cele două state.”

Ediția 2019 a Forumului de Afaceri moldo-chinez a inclus un panel de discuții amplu, intitulat „Moldova – o nouă destinație pentru investiții”, în cadrul căruia reprezentanții Guvernului RM au vorbit despre oferta investițională a țării noastre. Astfel, reprezentanții Agenției de Investiții au prezentat un rezumat al facilităților de care pot beneficia investitorii care vor alege să-și dezvolte afacerile în toate sectoarele strategice ale economiei, cei ai Ministerului Economiei s-au referit, în special, la avantajele investițiilor în sectoarele TIC și Infrastructură, cei ai Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare – la beneficiile de care se bucură rezidenții Zonelor Economice Libere, în timp ce reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au prezentat oferta investițională a sectorului agroalimentar. Directorul General al Agenției de Investiții a încheiat panelul cu o prezentare a potențialului turistic al țării noastre. Tot ea s-a referit la potențialul colosal al Forumului de afaceri moldo-chinez de a consolida cooperarea comercial-economică dintre cele 2 țări.

Rodica Verbeniuc, Director General, Agenția de Investiții a RM: „Este pentru prima dată când avem în vizită o delegație de un rang atât de înalt, în componența căreia sunt manageri ai unor companii chineze de top, în frunte cu conducerea Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico-Economică – singura organizație non-guvernamentală din China, împuternicită să coopereze cu parteneri din Europa. Suntem onorați că, alături de Franța, Italia, Monaco, orașul Chișinău a fost inclus în traseul turneului prin Europa al delegației ACECTE. Tot în premieră avem și un număr impunător de companii autohtone prezente la Forum – circa 100, reprezentanții cărora vor participa la sesiuni B2B, având posibilitatea, aici, acasă, să interacționeze direct cu investitori de talie mondială, hotărâți să inițieze sau să extindă afaceri în țara noastră. Este îmbucurător  faptul că interesele investiționale ale acestor «granzi» ai economiei mondiale se pliază perfect pe oportunitățile pe care le oferă sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova, în special Turismul, IT și Telecomunicațiile.”

Forumul a continuat cu o sesiune dedicată potențialilor investitori chinezi, în cadrul căreia aceștia și-au prezentat afacerile, dar și intențiile de a investi în economia țării. Din delegația chineză fac parte reprezentanții conducerii a 12 companii importante, care activează în domeniile turismului, construcțiilor, comerțului internațional, investițiilor și finanțelor, tehnologiilor emergente și „smart-city”, ecologiei, marketingului digital și software, etc. Selecția investitorilor este argumentată de structura investițiilor chineze către exterior, care tinde să se diversifice și sa țintească sectoare „high-end”.

Wang Wei, președinte, Grupul Internațional de Turism „Hiseas”: Suntem o companie de management de destinație, cu sediul în China, domeniul principal de activitate fiind ghidarea turiștilor din Asia către Europa. Avem 23 de birouri în 14 țări din lume, iar în 2018 am primit aproape 200 000 de turiști asiatici, aproximativ 90% dintre aceștia fiind chinezi. Măsurile întreprinse de Guvernul RM, cum ar fi regimul fără vize cu UE, facilitarea procedurii de intrare a cetățenilor chinezi pe teritoriul Moldovei au creat o impresie favorabilă turiștilor chinezi, care își doresc să viziteze Moldova și cramele ei celebre. Cred că turismul, comerțul și investițiile între China și Moldova vor înflori, iar noi vom depune eforturi pentru a facilita acest proces.”

 

Yang Guiqin, președinte, compania „Siping Tianzheng Heat Exchange Equipment”: „Compania noastră este lider în domeniul producerii de echipamente și circuite de furnizare a căldurii și a surselor de energie reutilizabilă. La momentul de față, dezvoltăm un proiect pentru stațiile urbane de canalizare și tratare a mirosurilor generate de deșeurile urbane. Deocamdată, tehnologiile de vârf din această sferă nu sunt disponibile în China, motiv pentru care suntem în căutare de parteneri și suport tehnic în afara țării. Piața chineză în acest domeniu este enormă – doar municipiul Tianjin are nevoie de peste 1000 de stații de canalizare, epurare și pompare a deșeurilor urbane. Sperăm să punem astăzi baza pentru o cooperare reciproc avantajoasă în domeniul producției echipamentelor moderne, care să corespundă cerințelor de protecție a mediului și conservării energiei, creând împreună o viață mai bună și mai «verde»!”

A urmat sesiunea B2B, scopul căreia a fost lansarea unei platforme de discuții între oamenii de afaceri din cele 2 țări, în vederea stabilirii de parteneriate și proiecte investiționale fructuoase.

În perioada aflării la Chișinău, delegația chineză a vizitat Zona Economică Liberă Chișinău, cramele „Cricova” și „Mileștii Mici”. Programul vizitei a inclus și întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, Directorul General al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc și alți oficiali.

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova activează 86 de companii cu capital chinez, capitalul investit de acestea fiind în valoare de aproape 6,76 milioane de lei.

REDACTOR: Diana Botnaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *