Zeci de copii și părinți din raioanele Drochia și Orhei au beneficiat de proiectul social „Fiecare are o șansă” lansat de Programul Active Peace în parteneriat cu Eco Visio Moldova.

Fiecare are o șansă are drept scop integrarea copiilor  în procesul educațional și în comunitate; combaterea abandonul școlar și delincvența juvenilă; sprijinul  elevilor în efectuarea temelor pentru acasă; informarea cu privire la sănătatea și igiena personală; creșterea gradului de conștientizare a părinților cu referire la importanța învățământului pentru copiii lor.

Beneficiarii proiectului sunt copii proveniți din mediul rural, elevi din Instituțiile Publice Gimnaziile Neculăieuca din Orhei și  Gimnaziul Zgurița din Drochia. Cu ajutoul profesorilor, ei au învățat cum se manifestă toleranța și de ce este ea necesară în viața de zi cu zi. Totodată, au trecut și ore de sănătate fizică și mentală și de igienă corporală, la Orhei fiind sesiunea livrată de Vlada Pașcan – voluntară la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor Orhei.

Şcoala şi familia sunt cei doi piloni de rezistenţă ai educaţiei, iar între aceştia şi comunitate, mediul extraşcolar şi extrafamilial, pendulează copilul, obiect şi subiect al educaţiei. Dacă aceste medii educaţionale se completează şi se susţin, ele asigură într-o mare măsură buna integrare a copilului în activitatea şcolară şi pe plan general în viaţa socială. De aceea ne propunem pe viitor să continuăm această inițiativă de sprijinire a copiilor din familiile social vulnerabile, dar și să avem posibilitatea de a pedagogiza părinții cu privire la educarea copiilor săi”, Spune Svetlana Savin, coordonatoare a proiectului „Fiecare are o șansă” în Drochia.

Surpiza acestui proiect a fost vizita copiilor  din raionul Orhei la Grădina Zoologică din Chișinău, care pentru unii a fost prima din viața lor…

„Pentru cineva a merge la Grădina Zoologică nu e mare lucru, dar pentru elevii noștri a fost de fapt un vis.

Pentru unii din ei e unica șansă de-a vedea animalele, care le-a auzit din povești sau de la semeni. Dacă te-ai fi uitat în ochii lor, câte emoții, câtă dragoste, aș aduna toate cuvintele lumii și totuși nu aș putea descrie sentimentele, pe care le trăiau.

Când le-am spus despre mica călătorie, o elevă a mers acasă și-a rugat-o pe mama să-I permită, în inima ei s-a înfiripat o dorință nemărginită, de-a călători, de-a vedea. După această mică excursie se pregătește de ore, stă după lecții pentru a-și face temele. Vorbind cu ea mi-a povestit că are un vis, vrea o profesie, vrea să ajungă cineva în viață.

Când te gândești că unii au de toate, dar nu prețuiesc, acest copil a primit un pachet cu mâncare și poate că e unica sursă de alimente ce o va avea azi. Uneori mă uit la ei, câtă nedreptate!

Unii mă întreabă de ce mă implic în aceste proiecte, dar oare binele care-l faci nu este o prioritate?!. Din păcate mulți din noi au uitat de omenie, goana după bogăție ne orbește. Rar când cineva îți dă o mână de ajutor. Au fost timpuri când omul era om și vorba-vorbă.

Când văd un zâmbet de copil mă simt împlinită. După aceasta am mai organizat o călătorie la Grădina Zoologică. Pentru elevi sunt doamna profesoară care “ne  duce să călătorim”. Ceilalți elevi mă întreabă când mă duc și cu ei. Le zâmbesc și le spun că o să mergem”, ne povestește Natalia Pozdirca – cadru didactic în Gimnaziul Neculăieuca, Orhei.

AUTOR: Adriana Negru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *