Polițiștii de frontieră în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au destructurat un grup criminal organizat specializat în trafic internațional de droguri și au ridicat 84 kg de heroină. În schema infracțională sunt vizați cetățenii Turciei, de etnie curdă, care organizau și efectuau transporturi internaționale de heroină în cantități deosebit de mari, cu tranzitarea teritoriului Republicii Moldova.

În cursul a trei ani, ofițerii de investigații ai IGPF și procurorii PCCOCS au documentat gruparea criminală, fiind identificate două rute de transportare a drogurilor: Afganistan – Iran – Turcia – Ucraina (calea maritimă) – Republica Moldova sau Afganistan – Iran  – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania). Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Din cercetările efectuate și informațiile acumulate, circulația transfrontalieră a drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme specializate în transportul internațional de mărfuri și al cărei fondator este unul din membrii grupării. Totodată, pentru asigurarea transportului au fost procurate două capuri-tractor și patru remorci, în care s-au confecționat și adaptat locuri speciale pentru ascunderea heroinei. Ascunzișurile erau bine amenajate, în așa fel ca prin scanarea remorcilor să nu fie detectate drogurile. Ulterior, mijloacele de transport încărcate cu diverse tipuri de mărfuri erau puse în trafic conform celor două rute de transportare a drogurilor.

În luna februarie 2018, grupul infracțional a pregătit o cantitate de heroină, care a fost transportată din or. Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, cu un camion ce avea ca încărcătură – roșii. Traseul urmat de acesta a fost Bulgaria – România – Republica Moldova, fiind înregistrat la intrarea în țară prin punctul de trecere Leușeni-Albița. De menționat că livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autoritățile bulgare și române, pe tot pacursul drumului camionul fiind supravegheat non-stop.

În rezultatul monitorizării întregii activități infracționale, la data de 23 februarie curent au fost prinși în flagrant doi membri ai grupării, în timp ce extrăgeau heroina din locurile special amenanjate ale remorcii. Operativ s-a acționat și s-au reținut încă trei persoane, care ar fi implicate în traficul internațional de droguri. Urmare a perchezițiilor efectuate la fața locului s-au depistat și ridicat 84 kg de heroină. Întreaga cantitate de droguri, estimată preventive la suma de 5 mln de euro, a fost transmisă către expertiză, iar cei cinci cetățeni ai Turciei sunt reținuți pentru 72 de ore. Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de până la 15 ani.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *