Persoanele care au trecut prin COVID-19 suferă de oboseală, tulburări de somn, anxietate sau o stare emoțională precară. Cum își pot gestiona oboseala și controla emoțiile? Ce tehnici de relaxare pot include în programul cotidian? Dar și care sunt modalitățile de a trece peste epuizare în procesul de reabilitare? Aceste subiecte au fost abordate de experta Jana Chihai, doctor în medicină, conferențiar universitar, USMF „N. Testemițanu” în cadrul webinarului „Gestionarea oboselii și tehnici de relaxare recomandate după COVID-19”, moderat de jurnalista Ana Bejenaru.

Evenimentul online s-a desfășurat live pe 23 decembrie 2020 și face parte din campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”, desfășurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Campania vine în ajutorul persoanelor care au suferit de o formă gravă de COVID-19, oferindu-le recomandări și informații utile pentru a le ușura procesul de reabilitare.

Iată care sunt cele mai importante informații privind gestionarea oboselii, dar și metodele de relaxare, recomandate în perioada de reabilitare după COVID-19:

  1. Protejează-ți energia vitală. Organizează activitățile zilei și stabilește-ți prioritățile, eliminând consumul inutil de energie fizică și psihică. Prelungește termenul de implementare al sarcinilor. Compensează 10 minute de activitate cu 30 de minute de odihnă.

Vezi recomandările expertei în webinarul integral aici: 

Află mai multe despre reabilitarea post-COVID urmărind paginile OMS Moldova și MSMPS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *