Au trecut șase ani de la tragicele evenimente de pe 7 din aprilie 2009, care s-au soldat cu sute de tineri maltrataţi în comisariate şi decesul a patru persoane, inclusiv a tânărului Valeriu Boboc. Deşi au fost organizate mai multe audieri parlamentare în dosarul 7 aprilie 2009, până în prezent nu se cunosc încă organizatorii acelor evenimente.

La 7 aprilie 2009, în urma alegerilor parlamentare câştigate de comunişti, câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar în scurt timp, mitingul paşnic s-a transformat în violenţe. O parte dintre participanţi au atacat sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, i-au atacat cu pietre pe poliţişti, iar ulterior Parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate şi poliţia practic nu a opus rezistenţă.

Poliţia a intervenit în forţă în toiul nopții, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Protestele de pe 7 aprilie, dar mai ales maltratările care au urmat, au scindat şi mai mult societatea şi partidele politice, ducând la alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora Partidul Comuniştilor a trecut în opoziţie.

Datele de la Interne și cele ale Procuraturii Generale arată că, mai mulți funcționari au fost demiși din funcție în urma evenimentelor din aprilie 2009, fiind pornite și dosare în privința lor, însă multe dosare au fost clasate din lipsa tuturor bănuiților.

Doar în cazul ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc și fostului poliţist, Ion Perju, au fost pronunțate decizii de condamnare la închisoare, cu executare. Recent, Curtea de Apel l-a condamnat pe fostul polițist Ion Perju la 10 ani de închisoare  pentru cauzarea de vătămări grave ce au dus la decesul lui Valeriu Boboc, tânărul găsit mort în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009.

La șase ani după protestele de pe 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a prezentat un raport, în rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova – Preşedinţia şi Parlamentul la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii – jafuri au fost:

Pornite – 102 cauze penale din această categorie;
Expediate în judecată – 31 cauze penale în privinţa a 43 de persoane;
Urmărirea penală a fost suspendată în 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală (4 dintre care sunt minori);
Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvîrşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură, comise după evenimentele din aprilie 2009.

În rezultatul examinării acestor categorii de infracţiuni:

Instanţele de Apel au pronunţat:
– 3 decizii de condamnare în privinţa a 5 persoane (astfel fiind casate 3 sentinţe de achitare);
– 1 decizie de încetare a procesului penal în privinţa la 1 persoană (anterior achitată) în baza art.60 (termenul de prescripţie) din Codul penal;
– 5 decizii de menţinere a sentinţei de condamnare în privinţa la 14 persoane şi 6 decizii de menţinere a sentinţelor de achitare a 9 persoane.

Din numărul total al sentinţelor de condamnare, pronunţate de Curţile de Apel, 3 sentinţe în privinţa la 5 persoane (Perju, Artenii, Cucerescu, Podubnîi şi Papuc) sunt de condamnare cu aplicarea pedepsei închisorii. Acestea sunt spre executare, dar nu irevocabile.

Au devenit irevocabile – 14 sentinţe  în privinţa la 22 persoane, dintre care:
– sentinţe de achitate – 7 în privinţa la 11 persoane;
– sentinţe de încetare – 2 în privinţa la 2 persoane;
– sentinţe de condamnare – 5 în privinţa la 9 persoane (toate prin aplicarea art.90 din Codul penal cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei);

Pe rol în instanţele de fond se află 4 cauze penale în privinţa a 6 persoane, în instanţe de apel 8 cauze în privinţa a 16 persoane, în instanţa de recurs pe rol se află 2 cauze penale în privinţa a 3 persoane.

Deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări. Drept exemplu servesc cazurile:

– Iacob Gumeniţă – expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Cauza penală se află pe rol în Judecătoria sect.Buiucani, unde au avut loc 47 de şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.

– Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu – expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii (6 august 2014), pe motiv că fapta nu a fost săvîrşită de inculpaţi, pe 20 august 2014 procurorii au declarat apel, pînă în prezent, şedinţele Curţii de Apel fiind amânate.

AUTOR: Alexandra Șaiman, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *