Asociația Obștească EcoContact în parteneriat cu Autoritățile Publice Locale din raioanele Strășeni, Călărași, Edineț, Ocnița și Ștefan Vodă, au întreprins în ultimii doi ani, o serie de măsuri sporite pentru a asigura protecția și securitatea populației. Acțiunile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Promovarea rolului voluntarilor și al populației în protecția civilă” (ProVoice), implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și a avut drept scop consolidarea cooperării dintre țările de vecinătate privind managementul voluntarilor, voluntariatul spontan și sporirea conștientizării față de necesitatea pregătirii pentru a face față dezastrelor.

Astfel, satele Cojușna, Sipoteni, Lozova, Terebna, Hădărăuți, Fetești și Copceac au beneficiat de suport tehnic în deschiderea și dotarea cu echipamente necesare și instrumentar performant pentru posturile de Salvatori și Pompieri Voluntari, în sumă totală de 200.000 lei, care vor asigura forța primară pentru intervenții în caz de incendii până la venirea pompierilor profesioniști.

O altă acțiune inițiată în cadrul proiectului ProVoice, a fost instruirea personalului și a voluntarilor din cadrul unităților de salvare, dar și oferirea asistenței metodică și practice din partea specialiștilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

De asemenea, o atenție sporită s-a acordat informării populației prin acțiuni de conștientizare privind prevenirea dezastrelor cauzate de incendii – situații de urgență, când copiii prezintă cel mai mare risc de vulnerabilitate. În acest sens, Gimnaziul din satul Hădărăuți (raionul Ocnița) și Liceul Teoretic din satul Fetești (raionul Edineț) au fost dotate fiecare cu 20 de detectoare de fum, care vor monitoriza siguranța elevilor la ore și vor contribui la prevenirea incendiilor, susținând astfel campania promovată de IGSU „O casă protejată – o viață salvată”.

Menționăm că proiectul „ProVoice: Promovarea rolului voluntarilor și al populației în protecția civilă”, realizat de Asociația EcoContact a fost derulat concomitent în țările: Belarus, Republica Moldova și Ucraina, începând cu luna aprilie a anului 2018 și se va încheia la sfârșitul lunii martie 2020.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *