450 de profesori din România vor merge în Republica Moldova pe 31 mai pentru a participa la ULTIMUL SUNET. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul român al Educației, Adrian Curaj. 

Iar asta datorită insistenței platforma unioniste “Acțiunea 2012” și susținătorii ei, care l-au bombardat în aceste zile cu email-uri pe ministrul român al Educației, Adrian Curaj, deoarece, susțin liderii ei, acesta amâna aprobarea deplasării unor profesori din Romania la festivitățile organizate în Republica Moldova cu ocazia ultimei zile de școala, a declarat pentru HotNews.ro, George Simion, președintele platformei unioniste.

Unionistii s-au mobilizat pe Internet si au incercat sa-l induplece pe Curaj, trimitandu-i peste o mie de email-uri in ultimele 24 de ore. Basarabeanul Panainte Ion-Dumitru, student la Universitatea Bucuresti – Stiinte Politice crede ca “doar prin educatie ne putem apropia intre noi. Sper sa va schimbati atitudinea, 3 milioane de romani de peste Prut isi pun nadejdea in Dumneavoastra!”, scrie in emailul trimis.

Chiar si elevii i s-au adresat ministrului: “Numele meu este Mirza Alina, sunt eleva la Scoala Centrala Bucuresti, dar sunt nascuta in Basarabia. Nu cred ca este necesar sa va astern printre aceste randuri povestea mea, de ce sunt aici, sau de ce nu am ramas acolo. Este inutil si absurd. Exista o problema mult mai importanta, Basarabia si viitorul ei.”  

Mariana, din Lapusna, Hincesti ii scrie ministrului: “Imi amintesc cu drag acea sarbatoare cand veneau oaspeti din alta localitate la festivitate. Si cred ca ar fi o buna oportunitate pentru profesorii de pe cele doua maluri ale Prutului sa lege parteneriate”.

Daca Ministerul Educatiei din Romania nu era să adopte aceeași deschidere ca omologii de peste Prut, Platforma Unionista Actiunea 2012 urma să protesteze în fața ministerului.

Unioniștii mai speră că ministerul român al Educației va susține acțiunea din vară în care vor fi aduși tinerii din Republica Moldova în România pentru 3 zile să se bucure de susținerea ROMÂNILOR ADEVĂRAȚI.

Solicitarea Acțiunii 2012

“In continuarea eforturilor facute de intreaga societate romaneasca, de apropiere a celor doua maluri ale Prutului, ne propunem sa facilitam schimbul de experienta intre cadrele didactice si conducerea liceelor din Romania si profesorii si directorii liceelor din Republica Moldova. Demararea unui proces simbolic de infratire la nivel educational, intre liceele de pe malul drept si cel stang al Prutului, ar impulsiona inclusiv relationarea elevilor si a parintilor, care ar putea participa ulterior la activitati didactice scolare si extrascolare comune. Cea mai apropiata oportunitate pentru stabilirea unor astfel de legaturi este festivitatea de la finalul anului scolar din Republica Moldova, care are loc in dimineata zilei de 31 mai sub denumirea de “Ultimul sunet.  Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie si Platforma Unionista Actiunea 2012, in parteneriat cu Asociatia Obsteasca “Radio DATINA” din Chisinau si Ministerul Educatiei al Republicii Moldova, isi asuma organizarea prezentei a 400 de cadre didactice din Romania in 400 de licee din Republica Moldova, de pe 30 pana pe 31 mai 2016, cazarea fiind asigurata de catre organizatori. Transportul se face individual si nu este asigurat. Repartizarea in licee se va face in functie de preferintele transmise in scris si de similaritatile existente intre licee, semnalate de catre organizatori. Astfel, va solicitam sprijinul in desfasurarea acestei actiuni de amploare, prin invitarea directorilor de licee din Romania sau a reprezentantilor acestora (in special profesori, directori si inspectori scolari de istorie si de limba romana sau a responsabililor de proiectele educationale) la festivitatile de final de an scolar din liceele din Republica Moldova.”

AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *