Problema deșeurilor în Republica Moldova nu există de un an sau de doi. Acest fapt este confirmat atât de auditele interne privind gestiunea deșeurilor, cât și de rezultatele Planului Național de Acțiuni, care a fost impus de Uniunea Europeană. În acest plan au fost incluse 18 acțiuni, dintre care, doar șapte au fost implementate de către autoritățile din Republica Moldova. Datele Biroului Național de Statistică pentru 2019 arată că din peste 900 de localități rurale, doar 170 beneficiază de servicii de colectare a deșeurilor – adică fiecare al cincilea sat, scrie tineri.md.

O problemă importantă a sistemului de gestionare a deșeurilor este reprezentată de nivelul scăzut de acoperire a serviciilor de colectare ale acestora. În anul 2019, de servicii de colectare a deșeurilor au beneficiat 1.2 milioane de persoane, dintre care – 1 milion din mediul urban și 208,9 mii din mediul rural.

Astfel, la nivel național, în anul 2019, doar 46,9% din populație a fost deservită cu acțiuni de salubrizare. În orașe, de acest serviciu beneficiază, anual, peste 80% dintre locuitori, în sate – doar 16%.

Comuna Ciobalaccia din raionul Cantemir, unde locuiesc peste 2 700 de persoane, este un exemplu bun al unei localități în care problema deșeurilor este pe cale de a fi rezolvată. Procesul a început în decembrie 2019, când a fost lansat principalul proiect privind salubrizarea comunei. După jumătate de an, localnicii au început să beneficieze de servicii de salubrizare, iar deșeurile, de care oamenii obișnuiau să scape într-un mod mai puțin ecologic, erau evacuate chiar de la porțile lor.

Au mers la săteni și au explicat fiecăruia imporanța evacuării deșeurilor

Succesul procesului de salubrizare într-o localitate depinde nu de tehnică, ci de dorința oamenilor de a scăpa comunitatea de riscurile poluării. Întreprinderea de Stat, care gestionează toate procesele de salubrizare în sat, are în subordine doar cinci lucrători, care folosesc un singur tractor. Acest fapt nu afectează procesul de evacuare a deșeurilor din cele 475 de gospodării.

Viorica Mevșa, reprezentanta inițiativei civice „Pune Umărul”, a spus că: „Un sat curat este mai important decât orice . Am fost informați de domnul primar și am mers, împreună cu consilierii, să le explicăm oamenilor eficiența acestui serviciu. Noi am fost instruiți bine de către primar și am transmis aceste informații oamenilor. Explicațiile oferite au avut impact pozitiv. Oamenii ne-au înțeles și au vrut să semneze contractele. Multe persoane ne-au mulțumit că ne-am implicat și c-am mers pe la casele lor, pentru că unii dintre ei nu se puteau deplasa la Primărie, să semneze”.

20-30 de lei pe lună scapă gospodarii de griji și satul de gunoi

Dintre cele 870 de gospodării, care sunt în Ciobalaccia, 475 au fost conectate la serviciul de evacuare a deșeurilor. O dată în săptămână, de obicei sâmbăta, tractorul trece pe la fiecare poartă și adună deșeurile, care, ulterior, sunt duse la gunoiștea autorizată, amenajată la distanță de satele Ciobalaccia, Victorovca și Flocoasa. În medie, serviciul îi costă, anual, pe locuitori în jur de 240-260 de lei.

„E foarte bine că există acest serviciu. În fiecare sâmbătă știu că va trece tractorul și ne va evacua gunoiul. Mai înainte mă gândeam ce să fac cu gunoiul, unde să-l arunc, cu ce să-l duc”, a zis Alexandru Nicolenco, locuitor al satului.

„Nu am semna contractul. Gunoiul pe care îl avem, dacă arde, îi dăm foc, dacă nu, îl aruncam în grădina că îngrășăminte”, a spus Galina Novacov, locuitoare a satului.

„Am semnat contractul. Este foarte bine pentru comuna noastră, pentru că se face curat și pentru că este sănătos pentru copii și pentru viitorul nostru”, a zis Anna Talasimova, locuitoare a satului.

„Anterior, gunoiul era depozitat pe o câmpie, la marginea râului. Acest fapt punea în pericol atât calitatea apei, cât și viața animalelor care pășteau acolo”, a menționat Gheorghe Pârciu, primarul comunei.

Chiar dacă taxa de 240 de lei, într-un an, este mică și nu acoperă costurile aferente pentru întreținerea tehnicii sau salariile angajaților, tariful va rămâne neschimbat, cu scopul de a încuraja și alte familii. Unii locuitori confirmă că taxa este rezonabilă și c-ar fi dispuși să achite și mai mult, dacă ar apărea necesitatea.

 Cetățenii au nevoie de instruire continuă

Potrivit declarațiilor primarului comunei Ciobalaccia, putem evidenția, în sat, două probleme majore – mentalitatea locuitorilor și lipsa infrastructurii necesare. Prima problemă este mai gravă, astfel, e nevoie de un program de informare a locuitorilor, care ar trebui să conștientizeze necesitatea evacuării și, de ce nu, sortării deșeurilor, în viitorul apropiat.

„Cu greu am semnat cele 475 de contracte. Oamenii încă nu înțeleg de ce avem nevoie de acest serviciu. Cei care refuză să semneze contractele pentru evacuarea gunoiului, deseori își motivează decizia, spunând că nu produc deșeuri, iar dacă le produc, afirmă că le dau foc. Înțelegem perfect că aceste decizii negândite influențează ecologia satului. Vom mai face un efort și vom merge, din nou, din poartă în poartă pentru a colecta noi semnături”, a specificat primarul localității, Gheorghe Pîrciu.

Cu toate provocările, procesul de curățare a satului continuă. Conform discuției cu primarul localității, în curând, în sat va ajunge tehnică nouă, obținută datorită unui proiect. Valoare grantului ajunge la 700 de mii de lei. Din acești bani vor fi cumpărate duze pentru curățarea străzilor, echipament pentru dezăpezire și multe alte instrumente.

Potrivit datelor recensământului din 2014, în Ciobalaccia locuiesc 3030 de persoane.

Autoare: Mirela Ichim, Nadia Novacov, eleve.

Fotografii: „Pune umărul”; Facebook.com.

Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte. 

sursa: tineri.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *