25 de ani de independență a Moldovei vor fi sărbătoriți cu fast! Cele mai multe evenimente vor avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde a fost citită Declarația de Independență. Pregătirile pentru marele eveniment sunt în toi, chiar dacă până în data de 27 august au mai rămas trei săptămâni.

Armata Naţională a desfăşurat în data de 10 august prima repetiţie cu unităţile de tehnică şi complexele de armament antrenate în parada militară, care va avea loc pe 27 august 2016, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Potrivit locţiitorului şef al Direcţiei Logistice, locotenent colonelul Andrei Camerzan, antrenamentele au avut loc pe ruta R6 direcţie Ialoveni – intersecţia E581 cu R6 şi intersecţia E584 cu R6 – cu implicarea celor 33 de unităţi de tehnică auto din dotarea Armatei Naţionale.

Din totalul de mijloace de tehnică, 22 sunt vehicule de tip HMMWV, patru automobile de tip HMMWV Cargo, două automobile de tip HMMWV pentru transportarea efectivului, un automobil de tip HMMWV de stat major şi patru autocamioane de tip M-35A3.

Locotenent-colonelul Camerzan a adăugat că la repetiţii au fost utilizate şi complexe de armament cum ar fi: cu mitraliere 7,62 mm PKT, 12,7 mm DŞK, aruncătoare de mine 120 mm PM, aruncătoare de mine 120 mm PM, dar şi tunuri antiaeriene AZP-57 din complexul antiaerian S-60. De asemenea, tehnica militară a fost completată cu efectiv, dintre care conducător de vehicul, mitralior şi echipaj.

Iar în PMAN se munceşte de zor şi asta pentru că în acest an autorităţile au planuri grandioase pu 27 august. În Piaţa Marii Adunări Naţionale vor fi amenajate trei scene, cea mai mare va avea 280 de metri pătrăţi iar celelalte câte 120 de metri pătraţi. Tot aici vor fi instalat şi un ecran imens pe care vor rula secvenţe din documentarul despre votarea Declaraţiei de Independenţă.

Spectatorii vor putea sta în două galerii, una din ele va fi zonă VIP, pentru semnatarii Declaraţiei de Independenţă, personalităţile notorii şi oaspeţii veniţi de peste hotare.

La eveniment vor participa peste 800 de artişti din Moldova.

“S-a pregătit un concept, după părerea noastră, extrem de ambiţios care va cuprinde practic toată ţara adunată, aici, în PMAN. Suntem acum pe finalizări de cheltuieli. Încercăm să optimizăm la maximum, fiindcă situaţia este aşa cum este, dar nu ignorând calitatea evenimentului”, a spus şefa Direcţiei Arte a Ministerului Culturii, Aliona Strâmbeanu.

De asemenea, va fi organizată parada portului popular, cea a fanfarelor, dar şi cea militară, la care au fost invitaţi să defileze şi militari din alte țări. Salvatorii, pompierii şi forţele militare au făcut, astăzi, repetiţii pe traseul Chișinău – Leușeni.

Ziua Independeţei va culmina cu un concert susţinut de Zdob şi Zdub dar şi cu focuri de artificii.

Vitalii Gulico // radionunta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *