Acum 26 de ani, Republica Moldova s-a făcut auzită în tot spațiul dintre Est și Vest. S-a plătit scump pentru INDEPENDEȚA statului, care a fost clădită de oameni și istorii pe care generațiile de astăzi trebuie să le cunoască.

Prin voință, adevăr și curaj zeci de mii de oameni din toate colțurile Republicii Moldova au cerut  în MOD INSISTENT să fie lăsați în LEGEA LOR! În Piața Marii Adunări Naționale, acum un sfert de veac, s-a SCRIS ISTORIA statului Republica Moldova.

Lupta pentru libertate, de fapt, a început mult mai devreme. În 1989, atunci când puterea a trecut de la Partidul Comunist la sovietele de deputaţi. A fost nevoie, însă, de mult mai multe transformări. Tocmai de aceea, în aprilie 1990, a fost ales, în mod democratic, primul Parlament, numit și Parlamentul Independenţei, care avea menirea să răstoarne ceea ce a construit Uniunea Sovietică. Au urmat alți pași spre independență – renunţarea la economia centralizată şi sistemul administrativ de comandă şi trecerea la economia de piaţă; adoptarea Decretului cu privire la puterea de stat; schimbarea denumirii statului – din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în Republica Moldova și stabilirea relaţiilor bilaterale cu alte state ale lumii.

“Trăiasca Moldova Independentă” – anume aceste cuvinte au dat SPERANȚĂ din NOU zecilor de mii de oameni care erau în inima Capitalei și așteptau cu sufletul la gură să se întâmple MINUNEA: această palmă de pământ să fie a LOR, dar nu a OCUPANȚILOR!

Pe 27 august, 1991, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova. După ce a fost SEMNAT actul de INDEPENDENȚĂ, primul președinte al Republicii Moldova a ieșit în fața mulțimii și a adus VESTEA multașteptată OAMENILOR!

MIRCEA SNEGUR, primul președinte al Republicii Moldova

Câtva timp în urmă, Parlamentul Republicii Moldova ales în mod democratic,  legile de bază a Moldovei au atins vârful unanim a adoptat declarația de independență a Republicii Moldova! 

MIRCEA DRUC, primul premier al Republicii Moldova

A declara Independența e prea puțin! Independența trebuie apărată!  Sunt și eu pentru independența Republicii Moldova, dar Moldova nu este de la Anenii Noi și până la Strășeni! Moldova nu este de la Orhei și până la Hâncești! Eu nici în mormânt nu aș putea intra fără maramureșeni, olteni, Transilvania! Nu vom putea intra în Europa fără să fim uniți… Să punem în aplicare tot ce decideți ACUM! 

Independența a fost recunoscută oficial pe 2 martie 1992. Atunci, Republica Moldova a obținut statutul de țară membră a Organizației Națiunilor Unite. La un sfert de veac de la obţinerea independenţei, Republica Moldova se confruntă cu probleme economice şi un exod masiv al populaţiei, precum şi cu o criză identitară. Unii cetăţeni doresc în continuare unirea cu România, în timp ce alţii si-ar dori mai degrabă o uniune cu Federația Rusă.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *