Odată cu creșterea fluxului de turiști în Moldova, ghizii de turism devin mai solicitați, iar cerințele pentru calitatea serviciilor cresc. 25 de ghizi de turism din Republica Moldova și-au primit certificatele internaționale de participare la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA) – unul dintre cele mai importante acte ce atestă standardele înalte de calitate. Lecțiile care s-au desfășurat timp de două săptămâni au avut ca scop consolidarea profesiei de ghid de turism pentru a îmbunătăți serviciile oferite agențiilor și operatorilor de turism, vinăriilor și vizitatorilor Republicii Moldova, ceea ce va spori notorietatea imaginii țării la nivel internațional printre profesioniștii din industria turismului. Programul de instruire s-a desfășurat în cadrul platformei „Next Tourism Generation Academy” și au fost organizate de Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din Republica Moldova, Asociația Națională pentru Turismul Receptor (ANTRIM), Centrul de Informare pentru Turiști cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

Gary Davies, șef adjunct al Misiunii, Ambasada Marii Britanii: „Industria turismului în Republica Moldova are un potențial de creștere notabil, ce poate contribui la progresul social-economic în special în regiunile țării. Tradițiile frumoase, patrimoniul cultural bogat, gastronomia, dar și gama largă de experiențe autentice sunt atuurile ofertei turistice și corespund tendințelor globale ale turismului modern. De aceea, alături de partenerii noștri am decis să susținem dezvoltarea acestui domeniu.”

Cursurile au fost ținute de Mary Kemp Clarke, vice-președintele Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA), cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu și deținătoare a insignei albastră – cea mai înaltă distincție pe care o poate avea un ghid scoțian. Instructorul a împărtășit cursanților cele mai bune practici de comunicare, i-a ghidat în dezvoltarea abilitățile practice pentru tururile pietonale, cele în transport, dar și la o destinație turistică, a dezvăluit secretele profesiei de ghid din diverse state ale lumii și modalități de creștere a calității serviciilor.

Mary Kemp Clarke, vice-președinte al Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA): „Astăzi, așteptările turiștilor față de ghizii de turism sunt altele decât zece ani în urmă, iar ghizii de turism urmează mereu să se adapteze noilor generații de turiști. Fie că au sau nu o experiență bogată în domeniu, ghizii au nevoie să cunoască și cele mai actuale practici internaționale astfel încât să poată oferi servicii de înaltă calitate. Iar învățarea continuă, dar și alinierea la trendurile mondiale va contribui la creșterea numărului de turiști, dar și la notorietatea imaginii țării pe exterior.”

Meseria de ghid de turism este una dintre cele mai vizibile și importante profesii din lanțul valoric al industriei turistice devine din ce în ce mai solicitată de agențiile și operatorii de turism, de crame, dar și direct de turiștii străini.

Nina Belei, Președintele Asociației Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor: „Ghidul este de cele mai multe ori prima persoană cu care intră în contact un turist, iar de abilitățile acestuia, de felul în care livrează informația, depind impresiile pe care aceștia și le formează. În ultimii ani, este înregistrată o creștere a străinilor care ne vizitează țară, de aceea, aniticipând unele tendințe, am decis să pregătim forța de muncă necesară pentru a răspunde tuturor solicitărilor.”

În Republica Moldova activează aproximativ 150 ghizi de turism. La începtului acestui an, țara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Federației Globale a Asociațiilor de Ghizi de Turism (WFTGA) și a participat la Adunarea Generală a organizației desfășurată în capitala Georgiei, Tbilisi. Totodată, studiul „Cartea Albă pentru reforma regulatorie-normativă în domeniul turismului”, elaborată sub egida Ministerului Economiei și Infrastructurii în anul 2018 denotă necesitatea reformării cadrului normativ pentru a oferi soluții accesibile pentru regimul de activitate al ghizilor de turism, precum patenta, revizuirea curriculum-urilor de studii și elaborarea unor coduri deontologice pentru ghizi.

Vasile Vulpe, șeful Direcției Politici Economice și Mediul de Afaceri al Ministerului Economiei și Infrastructurii: „Industria turismului a înregistrat un progress vizibil în ultimii ani, acum devenind important să implementăm programe de dezvoltare a acestui sector, să reformăm cadrul normative și de politici. Salutăm și apreciam interesul ghizilor de turism de a-și spori competențele profesionale și investiția în programe de educație în domeniul turismului, implementate de asociațiile de profil și partenerii strategici ai industriei turismului. Acestea vor duce la elaborarea unor produse turistice cu valoare adăugată înaltă pe piețele țintă”.

În martie 2019 prima promoție din 24 ghizi de turism au fost formați și certificați sub egida WFTGA, care au integrat în sezonul turistic vară-toamnă noile practici de ghidaj. În plus, 10 ghizi au devenit formatori acreditați de WFTGA și au oferit cursuri de instruire în materie de practică a ghidajului pentru peste 40 de ghizi din 7 crame din țară, diseminând astfel noile cunoștințe.

Rodica Verbeniuc, director general al Agenției de Investiții: „Dezvoltarea competențelor profesionale ale ghizilor de turism este un factor-cheie în atragerea turiștilor de pe piețele țintă și generarea interesului pentru potențialul turistic al țării noastre. Ne bucurăm să susținem această inițiativă, care este o congruență de eforturi și resurse pentru a promova potențialul cultural-turistic al Moldovei.”

Planul de acțiuni al ghildei ghizilor de turism pentru anul viitor include programe de instruire, specializări în domeniul oenoturismului, drumeții, forme de ecoturism, turism sustenabil, dar și organizarea unui forum al ghizilor profesioniști în Moldova.

Emilian Dzugas, președintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Republica Moldova (ANTRIM): „Tur-operatorii de incoming din Moldova sunt în căutarea serviciilor de ghid de turim de o calitate compatibilă cu așteptările partenerilor străini : cu accent asupra creării unei experiențe autentice, cu un contact amical cu oaspeții noștri, cu profesionalizare în domeniul turismului vitivinicol, gastronomic, de aventură ușoară. Asemenea cursuri sunt critic necesare și sperăm că se vor transpune și în programele de instruire în Republica Moldova”.

Instruirea ghizilor de turism după standardele Federației Mondiale a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA) asigură o calitate înaltă a deservirii turiștilor, care vor avea un motiv în plus să aleagă Republica Moldova drept destinație turistică. În 2018, Moldova a fost vizitată de 160.000 de turiști, preponderent din țări precum Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, S.U.A și România.

Next Tourism Generation Academy este o platformă de disminare a bunelor practici și cunoștințe în domeniul turismului, precum și ameliorarea competențelor profesionale, inclusiv prin programe pentru hotelieri, tur operatori, specialiști de marketing, ghizi de turism, rețele sociale, dar și programe de inserție profesională și de instruire a studenților din programe universitare de turism. Platforma „Next Tourism Generation Academy” este gestionată de ANTRIM, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, în colaborare cu alte asociațiile ramurale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *