Ziua Mondială a Combaterii Tuberculozei este marcată anul la 24 martie, cu scopul de a atrage atenția opiniei publice asupra epidemiei de tuberculoză (TB) și asupra eforturilor care se depun în scopul combaterii ei.  În această zi, societatea este încurajată să promoveze cât mai activ mesajele de combatere a acestui fenomen.

Tuberculoza (TB) este o boală infecțioasă, transmisibilă prin aer, care afectează cel mai des plămânii, dar pot fi afectați și rinichii, oasele, sistemul nervos central etc.. De cele mai multe ori tuberculoza atacă plămânii – tuberculoza pulmonară.

Natura infecțioasă a TB a fost demonstrată în 1882, de către savantul german Robert Koch, când a descoperit agentul patogen al maladiei, numit și bacilul Koch.

Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea, care persistă mai mult de trei săptămâni, febră, greutate în respirație, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate, transpirații nocturne etc. S-a stabilit că în peste 50% din cazuri, pentru o perioadă lungă de timp, boala nu prezintă nici un simptom.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an, 10 milioane de oameni se infectează cu tuberculoză. Cu toate că boala poate fi prevenită și tratată, anual de tuberculoză mor 1.5 milioane de oameni – făcând tuberculoza să se claseze în topul bolilor infecțioase care duc la moarte, alături de HIV.

OMS mai informează că, majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de TB trăiesc în tările din lumea a doua și a treia (țări slab dezvoltate sau cu dezvoltarea medie), dar TB este prezentă în toată lumea. Aproximativ o jumătate dintre bolnavii de tuberculoză fac parte din următoarele 8 țări: Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine și Africa de Sud.

Se estimează că aproximativ o pătrime din populația lumii este infectată cu bacteria TB, însă doar un procentaj de la 5-15% din acești oameni se vor îmbolnăvi de tuberculoză. Restul, cei care au bacteria TB, nu sunt bolnavi și nu pot transmite maladia. Atât infectarea cu tuberculoză, cât și boala însăși, pot fi tratate.

Conform Ministerului SănătățiI, Muncii și Protecției Sociale, pentru prevenire și profilaxia tuberculozei, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuților la a 4-5 zi după naștere; evitarea contactului cu persoanele cu tuberculoză activă; adoptarea unui stil de viață sănătos și a unui regim alimentar bogat în vitamine.

Potrivit datelor Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” (IMSP), incidența globală (cazuri noi și recidive) privind tuberculoza în anul 2019 a constituit 71,4 la 100 mii populație (2869 paciebți, dintre care 2274 sunt cazuri noi), cu o reducere de 4,9% față de anul 2018. Incidența globală la copii, în 2019, a constituit 17,7 la 100 mii populație (136 cazuri). (date preluate de pe https://msmps.gov.md/comunicare/comunicate/24-martie-ziua-mondiala-de-combatere-a-tuberculozei/ )

AUTOR: Maria Cojocaru, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *