Într-un moment în care lumea modernă este lovită de atentate, războaie hibrid, conflicte şi atacuri cibernetice în apoape în toate regiunile, pacea şi dreptul fiecărui cetăţean la pace sunt mai necesare ca oricând, anunță portalul stiri.tvr.ro.
În 1981, printr-o rezoluție semnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaţionale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.

În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.

Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate – o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore, mai scrie sursa citată.

În 2015, pacea este sărbătorită sub genericul „Parteneriate pentru pace – Demnitate pentru toți”.

Câte se pot întâmpla în 24 de ore:

• victimele şi refugiaţii din zonele de conflict pot primi alimente şi medicamente;

• milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinaţi;

• victimele şi refugiaţii pot fi mutaţi în afara zonelor de conflict;

• un moment de linişte este un timp în care cei care luptă s-ar putea gândi la acţiunile lor şi la victimele pe care le lasă în urmă;

• milioane de oameni militează pentru acelaşi lucru;

Pentru a inaugura această zi, Clopotul Păcii este tras la Sediul Naţiunilor Unite, clopot care este turnat din monede donate de copiii de pe toate continentele, mai puţin Africa, ca „un mement al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

O altă zi dedicată păcii este marcată la 1 ianuarie – Ziua Mondială a Păcii –  instituită de Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Ziua mondială a Păcii a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967.
AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *