Pentru aniversarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului, în Germania sunt organizate peste 700 de evenimente în anul care vine.

Momentul „Beethoven 2020“ este pregătit în Germania de mai bine de șase ani și are și un caracter politic, pentru că reușita acestei suite de evenimente era trecută pe o listă de lucruri a căror realizare a fost asumată de precedenta coaliția de guvernare germană, scrie presa franceză. Anul „Beethoven 2020“ a fost privit, astfel, ca „o datorie națională“, „o aniversare care oferă excepțio­nale oportuni­tăți pentru națiunea culturală germană, în țară și în străinătate“, scrie suplimentuldesculptura.ro.

Bonn mai ales, oraș în care poate fi vizitată casa natală a compozitorului, pare a fi epicentrul acestor manifestări.

Printre cele 700 de evenimente pregătite se numără un concert non-stop de 24 de ore oferit în aprilie de Filarmonica din Berlin și, în mai, prezentarea unei adaptări a muzicii lui Beethoven realizată de celebra formație de muzică electronică Kraftwerk, care își serbează cu același prilej și 50 de ani de existență.

Una dintre cele mai interesante, „moderne“ și mai bizare evenimente ale anului care vine va fi prezentarea Simfoniei a 10-a a lui Beethoven, rod al unei stranii alianțe între muzicieni și informaticieni.

Simfonia a 10-a a rămas neterminată la moartea compozitorului, survenită la vârsta de 57 de ani. Din cele „câteva note“, schițe și scheme notate de Beethoven, o echipă de programatori și muzicieni au încercat, cu ajutorul in­teligenței artificiale, să reconstituie ceea ce marele compozitor ar fi putut crea dacă ar mai fi avut timp la dispoziție. Este un proiect inițiat de firma Deutsche Telekom, din Bonn, care profită de acest prilej nu numai pentru o bună operațiune de imagine, ci și pentru testarea unor noi tehnologii. Rezultatul final, unul dintre momentele forte ale manifestărilor, va fi prezentat publicului pe 28 aprilie 2020.

Primele rezultate ale acestei compoziții realizate de o inteli­gen­ță artificială nu au fost foarte convingătoare – prea mecanice și repetitive, au considerat specia­liștii –, dar se pare că rezultatul final va fi mult mai reușit.

Despre această idee, părerile sunt, evident, împărțite. În vreme ce Christine Siegert, directoarea arhivelor muzeului Beethoven din Bonn, este de părere că „opera compozitorului nu va fi denaturată de o astfel de inițiativă“, compozitorul și muzicologul britanic Barry Cooper, un specialist în Beethoven, se teme că „în orice interpretare a muzicii lui există un risc major de a deturna opera maestrului“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *