Orașul Ialoveni a marcat cei 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România printr-un eveniment transmis live ce a avut loc în incinta Casei de Cultură din orășel.

Actul care consfințea reântrăgirea a fost semnat pe 27 martie 1918, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-au unit cu România. Cu acest prilej orașul Ialoveni a fost gazda unui concert în cinstea Unirii Basarabiei cu patria mamă cu genericul: ,,Hai să dăm mână cu mână, Cei cu inima Română”.

Evenimentul s-a desfășurat cu ușile închise, fără public, la eveniment participând doar autoritățile locale și participanții concertului.

Cuvântul inaugural al evenimentului istoric i s-a oferit președintelui raionului Ialoveni, Mihail Silistraru care a declarat că s-au preconizat mai multe evenimente în raionul Ialoveni în anul 2021 care marchează această sărbătoare, dar din cauza pandemiei, nu au fost posibile desfășurarea lor.

,,Pentru raionul Ialoveni această sărbătoare este importantă întru cât în Sfatul Țării au fost cei mai mulți membri anume din raionul nostru, printre care: președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț Ion Pelivan, Elena Alistar-Romanescu, originari din comuna Răzeni; Mitropolitul Gurie Grosu din satul Bardar, Teodor Neaga, din satul Dănceni și alții. În această perioadă cât am fost cu România, Basarabia a cunoscut o dezvoltare importantă atât în școlarizarea copiilor, cât și în ocrotirea sănătății, în dezvoltarea economiei, construcția drumurilor, dar a durat numai 22 de ani pentru că în 1939, printr-un pact secret, URSS cu Germania au împărțit Europa, Basarabia și Nordul Bucovinei revenindu-i Uniunii Sovietice”.

La eveniment au participat interpreți din orașul Ialoveni printre care: ansamblul etnofolcloric ,,Haiducii”, Valentin Butucel, Andrei Coțofană și alți tineri interpreți acompaniați de orchestra raională ,,Porumbița”, care au interpretat cântece patriotice și folclorice în cinstea evenimentului de unire.

Primarul orașului Ialoveni a specificat că sunt obligați să respecte acest important eveniment întru cât 14 deputați din Sfatul Țării au fost originari din raionul Ialoveni. Primarul a declarat că în prezent se realizează un proiect prin care ,,Piața Unirii” și parcul ,,Sfatul țării” din orașul Ialoveni să devină un monument istoric pentru Republica Moldova și pentru raion îndeosebi.

Reprezentanții autorităților române și-au transmis mesajele de felicitare localnicilor din orașul Ialoveni prin înregistrări audio.

Directorul liceului ,,Petre Ștefănucă” din Ialoveni, profesoara de istorie, Vera Balan a declarat că evenimentul din 27 martie este un exemplu demn de urmat, din moment ce  românii bucovineni la 15 noiembrie au adoptat și ei decizia de unire, un exemplu demn de urmat și pentru românii transilvăneni care la 1 decembrie decid unirea cu România, astfel finalizându-se un proces important a statului național unitar România Mare.

Marea Unire s-a încheiat la 1 decembrie 1918 odată cu unirea Transilvaniei cu România, 1 decembrie declarându-se în 1990 Ziua Națională a României.

AUTOR: Negora Ursu, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *