Primele 21 de școli din Cahul și Ungheni au demarat procesul de elaborare a Politicii de Protecție a Copilului (PPC), cu ajutorul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Au fost create grupuri de lucru, implicând profesori, cadre non-didactice, personal auxiliar, elevi și părinți. Procesul este coordonat de facilitatori, instruiți de CNPAC, pentru a dezvolta o comunitate școlară ce spune NU cazurilor de abuz față de copii.

10 instituții de învățământ din raionul Cahul și 11 școli din raionul Ungheni sunt beneficiare ale Programului de implementare și elaborare a Politicii de Protecție a Copilului, realizat în premieră de CNPAC, grație Proiectului EVA, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF. Programul, lansat în septembrie, va dura până în noiembrie 2021.

Anastasia Reșulschi, elevă în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cahul, vede importantă noua Politică de Protecție a Copilului în contextul în care instituția poate lua acum toate măsurile necesare pentru a preveni violența și a proteja adolescentele și adolescenții de acest fenomen. „Datorită interacțiunii zilnice cu copiii, cadrele didactice pot constata semnele exterioare ale abuzului cât și schimbările comportamentale. Este important și copiii să fie la curent cu această Politică de Protecție pentru că în așa fel ei se vor simți mai protejați, iar în caz de abuz, vor fi informați care sunt pașii următori și cine sunt adulții cărora se pot adresa în astfel de situații. Acum fiecare copil din instituție își cunoaște drepturile. Este important să se promoveze drepturile copiilor căci ei nu sunt mini-persoane cu mini-drepturi, mini-sentimente şi mini- demnitate umană. Ei sunt fiinţe vulnerabile cu drepturi depline care trebuie ocrotite”, este de părere Anastasia Reșulschi.

„Un mediu sigur și plăcut pentru elevi necesită implicarea cadrelor didactice, a părinților și a noastră ca membri de grup, care lucrăm la revizuirea Politicii de Protecție a Copilului. Am înțeles că PPC este un mecanism capabil să susțină copiii în diferite situații cu care ne confruntăm. În acest program am multe de învățat: care sunt cauzele, consecințele, semnele după care ne dăm seama că există o problemă”, ne spune Elena Pidgirnîi, elevă în clasa 11-a, liceul „Alexei Mateevici” din satul Pîrlița, r. Ungheni.

Elaborarea Politicii de Protecție este salutată și de părinți. Elena Dandeș este mama a patru copii. Doi dintre aceștia sunt minori. „Sunt lucruri noi și pentru părinți, iar acest program privind elaborarea Politicii de Protecție a Copilului este interesant și pentru părinți. Îmi place că se face ordine, se caută soluții pentru a preveni cazurile de violență. Este importantă relația și comunicarea profesor – elev – părinte. Copiii vor să fie ascultați, să fie implicați în luarea deciziilor. Este un program important. Ne ajută să înțelegem mai bine ce vor copiii”, spune Elena Dandeș din satul Larga, Cahul.

Psihologa școlară, Lidia Vatavu, facilitatoarea Programului la Ungheni, afirmă că fiecare copil are dreptul la protecție, iar copiii de azi au cel mai mult nevoie de înțelegere și siguranță, recunoaștere. Rolul adulților este să prevină comportamentele inacceptabile, să inițieze acțiuni ce ar asigura dezvoltarea abilităților de prevenire a abuzului. Iar copiii să cunoască că sunt adulți la care se pot adresa în cazul apariției unei dificultăți sau probleme”. „Apreciez mult faptul că prin proiectul EVA instituția noastră beneficiază de instruire și formare ce ține de elaborarea și revizuirea Politicii de Protecție a Copilului. Această politică este un document intern al instituției de învățământ și ne vine în ajutor pentru a oferi dreptul copilului la siguranță, sprijin și intervenție în situațiile când sănătatea și viața copilului sunt puse în pericol. Politica de Protecție a Copilului vine ca un  instrument de lucru care ajută să răspundă exact la orice caz suspect de violență sau bullying. Ea vizează toți angajații”, ne mărturisește psihologa Lidia Vatavu din satul Pîrlița, raionul Ungheni.

Potrivit psihologei Svetlana Raru din orașul Cahul, suportul metodologic aferent proiectului EVA facilitează procesul de elaborare a unui document obținut prin informare, consultare, implementare de acțiuni pentru toți actorii comunității școlare. „În cadrul ședințelor grupurilor de lucru se simte o atmosferă de colaborare și implicare activă care vine din necesitatea unor documente instituționale elaborate participativ, pas cu pas, nu impuse din exterior, dar care să corespundă cu caracteristicile specifice instituției de învățământ. Un element important este implicarea elevilor în grupurile de lucru, părerea lor contează. Relația adult-elev în cadrul ședințelor grupurilor de lucru se bazează pe încredere, confidențialitate și respect reciproc, de aceea și produsele elaborate în cadrul programului vor fi eficiente, întrucât corespund necesităților specifice instituției de învățământ”, precizează Svetlana Raru.

„La încheierea acestui program la Cahul și Ungheni, fiecare școală participantă în Program va avea o Politică de Protecție a Copilului adaptată necesităților instituționale. Acum sunt identificate riscurile reale de violență între copii, dar și din partea adulților și prin implicarea profesorilor, părinților, elevilor sunt elaborate acțiuni de prevenire și intervenție pentru a diminua aceste riscuri”, susține coordonatoarea Programului de prevenire, CNPAC, Natalia Țurcanu.

La începutul anului 2021, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a adoptat Foaia de parcurs „Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, pentru anii 2021-2023, care prevede mai multe acțiuni pentru prevenirea cazurilor de violență, neglijare, exploatare și trafic de copii. Autoritățile își propun să informeze societatea, dar și să coordoneze acțiunile pentru asigurarea unui mediu protectiv, capabil să prevină violența față de copii, cu principalii actori din sistemul educațional și partenerii neguvernamentali.

Activitatea este realizată de CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *